23 Νοέ 2022

Μεταμοντερνισμός και Νέο Χόλιγουντ


Το μέχρι πρότινος ανώνυμο μαζικό κοινό διεκδικεί και η ευρωπαϊκή διανόηση βρίσκεται σε κρίση. Το κίνημα του μεταμοντερνισμού σήμανε την ισοπέδωση των φραγμάτων μεταξύ "υψηλής" και "χαμηλής" τέχνης, αλλά και κάθε διαχωρισμού και διάκρισης που η άλλοτε περιορισμένη επικοινωνία του κοινού με το έργο, ή και του κοινού με το υπόλοιπο κοινό, επέβαλε σε πομπούς και δέκτες. Και κάπως έτσι επήλθε η τομή ανάμεσα σε Παλιό και Νέο Χόλιγουντ. Στον μεταμοντέρνο κινηματογράφο η ερμηνευτική δεινότητα των μεγάλων αφηγήσεων αμφισβητείται και η τεχνική αναπαραγωγιμότητα της τέχνης συνθέτει έναν κόσμο διαρκών αναιρέσεων και επανεγγραφών. Το μπάουχαους καταστάλαξε στα έπιπλα και τις καφετιέρες μας και η Αγία Γραφή στο στόμα του Τζουλς από το Pulp Fiction, κακοποιημένη και ακατανόητη. Και εκείνο που αρχικά ονομάστηκε δικαίωμα του μαζικού κοινού -η παραβίαση των ναών της Τέχνης και της Διανόησης- εξελίσσεται σε αυθαιρεσία.

Ομιλήτρια: Αφροδίτη Καϊράκη

Η Αφροδίτη Καϊράκη είναι Διδάσκουσα Κινηματογραφικών Σπουδών. Έχει σπουδάσει Φιλολογία στο Ε.Κ.Π.Α. και έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στα Μ.Μ.Ε. και στον Κινηματογράφο (Πάντειο Πανεπιστήμιο, Ε.Κ.Π.Α.). Πεδίο επιστημονικής έρευνας της διδακτορικής της διατριβής είναι κινηματογράφος και λογοτεχνία. Το 2022 εκδόθηκε το πρώτο της δοκίμιο με τίτλο «Μεταμοντερνισμός και Νέο Χόλιγουντ» από τις εκδόσεις Αιγόκερως. Εισηγήσεις και άρθρα της έχουν δημοσιευθεί σε διεθνή συνέδρια και περιοδικά. Στα ερευνητικά της ενδιαφέροντά συγκαταλέγονται η ιστορία της ταινίας μικρού μήκους, οι κινηματογραφικές διασκευές λογοτεχνικών έργων, οι κινηματογραφικές αναπαραστάσεις του φύλου και η αποτύπωση του μεταμοντέρνου στον κινηματογράφο.

Η παρουσίαση θα γίνει στις 23 Νοεμβρίου στις 19:30 και θα μεταδοθεί ζωντανά από την σελίδα της Κινηματογραφικής Λέσχης στο Facebook.

Το κοινό θα μπορεί να κάνει ερωτήσεις κατά τη διάρκεια της ζωντανής ροής της παρουσίασης.

Η δράση Cinema Talks από την Κινηματογραφική Λέσχη Λάρνακας, είναι μια σειρά διαδικτυακών διαλέξεων.

Μέσω αυτής της πρωτοβουλίας έχει δημιουργηθεί μια μοναδική συλλογή ομιλιών στην ελληνική γλώσσα για θέματα που αφορούν τον παγκόσμιο κινηματογράφο.

Με τη στήριξη του Υφυπουργείου Πολιτισμού.

Σχετικά

07 Δεκ 2022

Διεύθυνση φωτογραφίας: Εξιστορώντας με εικόνες και φως.

30 Νοέ 2022

Τί είναι ο (μέτα-)κινηματογράφος;

16 Νοέ 2022

Μπορούν οι ταινίες να αλλάξουν τη ζωή μας;