30 Νοέ 2022

Τί είναι ο (μέτα-)κινηματογράφος;


Ο κινηματογράφος πέθανε. Ζήτω ο κινηματογράφος!

Ο κινηματογράφος τον 20ο αιώνα ήταν τόσο ένα λαϊκό δημοφιλές θέαμα όσο και μία μοντέρνα τέχνη που συνεχώς εξελισσόταν τεχνολογικά και αισθητικά. Κάθε φορά που η τεχνολογία πίεζε τα όριά του, γινόταν λόγος για τον θάνατο του κινηματογράφου – ο θάνατος του βωβού κινηματογράφου με την έλευση του ομιλούντα, ο θάνατος της κινηματογραφικής αίθουσας με τη διάδοση της τηλεόρασης, ο θάνατος του φιλμ με την επικράτηση αρχικά της ηλεκτρονικής και σήμερα της ψηφιακής εικόνας.

Πέρα από τις νοσταλγικές θρηνολογίες αλλά και τις τεχνο-φουτουριστικές θριαμβολογίες, αφού ο κινηματογράφος δεν φαίνεται ακριβώς να πεθαίνει, θα διερωτηθούμε κριτικά τί είναι ο (μέτα-) κινηματογράφος στην εποχή μας;

Ενδεικτικά, θα τεθούν αλληλεπικαλυπτόμενα ζητήματα όπως: η τεχνολογική και αισθητική σημασία των CGI (Computer Generated Images) και των VFX (Visual Effects), οι αφηγηματολογικές αλλαγές με το μοντάζ μέτα-συνέχειας (post-continuity editing) και των σειραϊκών αφήγησεων (serial narratives), καθώς και οι πολιτισμικές σημασίες των υπηρεσιών streaming και του πολλαπλασιασμού των οθονών στην καθημερινή ζωή.

Η παρουσίαση θα γίνει στις 30 Νοεμβρίου στις 19:30 και θα μεταδοθεί ζωντανά από την σελίδα της Κινηματογραφικής Λέσχης στο Facebook.

Το κοινό θα μπορεί να κάνει ερωτήσεις κατά τη διάρκεια της ζωντανής ροής της παρουσίασης.

Ομιλήτρια: Δρ. Ιουλία Μέρμηγκα

Η Δρ. Ιουλία Μέρμηγκα είναι διδάσκουσα Κινηματογραφικών και Πολιτισμικών Σπουδών στο Τμήμα Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου και στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Επιπλέον, είναι επιστημονική σύμβουλος και συνεργάτις της Ταινιοθήκης της Ελλάδος. Έχει σκηνοθετήσει πειραματικές ταινίες σε φιλμ και βίντεο, ασχολείται με την περφόρμανς και ενδιαφέρεται για τα διάκενα μεταξύ πολιτικής και αισθητικής.

Η δράση Cinema Talks από την Κινηματογραφική Λέσχη Λάρνακας, είναι μια σειρά διαδικτυακών διαλέξεων.

Μέσω αυτής της πρωτοβουλίας έχει δημιουργηθεί μια μοναδική συλλογή ομιλιών στην ελληνική γλώσσα για θέματα που αφορούν τον παγκόσμιο κινηματογράφο.

Με τη στήριξη του Υφυπουργείου Πολιτισμού.

Σχετικά

07 Δεκ 2022

Διεύθυνση φωτογραφίας: Εξιστορώντας με εικόνες και φως.

23 Νοέ 2022

Μεταμοντερνισμός και Νέο Χόλιγουντ

16 Νοέ 2022

Μπορούν οι ταινίες να αλλάξουν τη ζωή μας;